Thursday, June 3, 2010

ORANG YANG MEMBANTU MASALAH ORANG LAIN AKAN DIBANTU ALLAH MASALAHNYA DALAM DUNIA DAN AKHIRAT


قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ‏ ‏صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ‏ ‏مَنْ ‏ ‏نَفَّسَ ‏ ‏عَنْ مُؤْمِنٍ ‏ ‏كُرْبَةً ‏ ‏مِنْ ‏ ‏كُرَبِ ‏ ‏الدُّنْيَا ‏ ‏نَفَّسَ ‏ ‏اللَّهُ عَنْهُ ‏ ‏كُرْبَةً ‏ ‏مِنْ ‏ ‏كُرَبِ ‏ ‏يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَمَنْ يَسَّرَ عَلَى مُعْسِرٍ يَسَّرَ اللَّهُ عَلَيْهِ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِمًا سَتَرَهُ اللَّهُ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَاللَّهُ فِي عَوْنِ الْعَبْدِ مَا كَانَ الْعَبْدُ فِي عَوْنِ أَخِيه. رواه مسلم وأبو داود والترمذي والنسائي وابن ماجه وابن حبان في صحيحه والحاكم وقال صحيح على شرطهما.
“Sesiapa yang melepaskan belenggu kesukaran saudara seIslam daripada belenggu kesukaran dunianya, nescaya Allah akan melepaskan belenggu kesukaran di akhirat kelak. Dan sesiapa yang memudahkan kepayahan (saudara seIslam) Allah akan memudahkan kepayahan dunia dan akhiratnya. Dan sesiapa yang menutup aib saudara seIslamnya, Allah akan menutup aibnya di dunia dan di akhirat. Dan sesungguhnya Allah akan sentiasa menolong seseorang hamba-Nya, selagi mana hambanya sentiasa menolong saudaranya”. Hadis diriwayatkan oleh Muslim, Abu Daud, Tarmizi, Nasa’I, Ibnu Majah, Ibnu Hibban dalam kitab sahihnya dan Hakim dengan katanya Sahih menurut syarat-syaratnya.
• Seseorang yang menghadapi kesukaran mendesak, menyebabkan hati mereka jadi tertekan. Mereka sangat mendambakan bantuan.

• Hadis di atas menjelaskan bahawa seseorang yang membantu saudaranya yang dalam kesukaran akan mendapat balasan daripada Allah di dunia dan di akhirat kelak.

• Orang Islam akan menganggap orang Islam yang lain sebagai saudara-saudara yang harus saling membantu:

قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله عليه وسلم: "الْمُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِ كَالْبُنْيَانِ يَشُدّ بَعْضُهُ بَعْضا. للإمام الترمذي هذا حديثٌ صحيحٌ.
Bersabda Rasulullah SAW, seorang mu’min terhadap mu’min yang lain itu adalah ibarat bangunan yang sebahagiannya mengokohkan sebahagian yang lain.


‏عن النبي ‏ ‏صلى الله عليه وسلم ‏ ‏قال ‏ ‏لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ‏ما يحب لنفسه. صحيح مسلم.
Nabi SAW telah bersabda: Tidak sempurna iman seseorang itu sebelum dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia kasihkan dirinya sendiri


• Malah, seorang Islam yang tidak mengendahkan kesukaran saudaranya, diancam keluar daripada jemaah muslim. Dalam sebuah hadis oleh Imam Tabrani, Baihaqi, Abu Naim dan Ibnu Hibban dinyatakan,

مَنْ لَمْ يَهْتَمْ بِأَمْرِ الْمُسْلِمِيْنَ فَلَيْسَ مِنْهُمْ.
Orang yang tidak mengambil berat nasib umat Islam bukanlah dia daripada kalangan mereka.


• Justeru, didiklah jiwa kita untuk sentiasa ingin membantu sesama makhluk Allah. Latihlah fizikal kita untuk sentiasa membantu. Contohnya, jika ada sesiapa yang datang meminta bantuan, berilah sedikit jika kita tidak mampu. Contoh yang lain, jika kita tahu membaiki kereta, pastikan kita sentiasa membawa peralatan membaiki kereta untuk memberi bantuan apabila berjumpa dengan orang yang mengalami kerosakan kereta. Di sini, kita bukan hanya berniat untuk membantu tetapi kita juga menyediakan prasarana untuk bersedia membantu.


إِذَا أَحْسَنَ أَحَدُكُمْ إِسْلَامَهُ فَكُلُّ حَسَنَةٍ يَعْمَلُهَا تُكْتَبُ لَهُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِ مِائَةِ ضِعْفٍ، وَكُلُّ سَيِّئَةٍ يَعْمَلُهَا تُكْتَبُ لَهُ بِمِثْلِهَا. - صحيح البخاري.
Apabila seseorang kamu sentiasa memperbaikan Islam kamu (dalam kes ini amalan mereka), maka setiap kebaikan yang dilakukannya, akan ditulis untuknya sepuluh sehingga tujuh ratus kali ganda. Dan setiap kejahatan yang dilakukannya akan ditulis seumpama itu. Hadis Sahih Bukhari.

2 comments:

surauassidiqin said...

Cantek tajuk ni... ana setuju... ayat yg senang disebut, nak buat payah... haha...

surauassidiqin said...

Bukan senang nak bincang tajuk ni... Tahniah...